Het USM-ecosysteem

From USM Wiki

This page is a translated version of the page The USM Ecosystem and the translation is 100% complete.

Het USM-kennisplatform

Stichting SURVUZ levert geen USM-diensten aan de markt: geen coaching, geen training, geen examens, geen projecten. In plaats daarvan ondersteunt SURVUZ een ecosysteem van professionals en een kennisplatform waarin de USM-architectuur als standaard dient.

Alle implementatie-instrumenten en alle producten die in de praktijk worden gebruikt, worden genormaliseerd tegen de USM-architectuur, zodat ze op een eenduidige manier kunnen fungeren als gecertificeerde 'servicemanagementbouwstenen'. Hierdoor ontstaat een unieke marktplaats waarin alle ondersteuning van USM-implementaties wordt geleverd door geaccrediteerde partners, die altijd werken met gecertificeerde professionals en gecertificeerde producten, en waarin veel van de benodigde kennisproducten gratis beschikbaar worden gesteld. Deze USM-partners, -professionals en -producten worden gepubliceerd op de USM-portal, zodat USM-gebruikers altijd kunnen controleren of ze gekwalificeerde middelen inzetten.

De partners en professionals van USM maken deel uit van de USM Management Group, die onder leiding en eindverantwoordelijkheid staat van het bestuur van Stichting SURVUZ. De USM Management Group houdt zich bezig met het aanpassen en verbeteren van bestaande producten en het uitbreiden van USM met nieuwe producten. USM-partners maken zowel open als partnerspecifieke USM-producten. De Stichting beoordeelt de producten en bepaalt of ze kunnen worden opgenomen in USM.

  • Een open USM-product is na acceptatie onderdeel van USM en wordt beschikbaar gesteld op de USM-portal.
  • Een partnerspecifiek USM-product wordt na acceptatie opgenomen op de USM-portal, maar de bijbehorende productpartner is verantwoordelijk en aansprakelijk voor de levering.

SURVUZ biedt kansen voor tal van professionals, in vele rollen, om de markt voor dienstverleners te ondersteunen met betere producten, ten behoeve van een betere economie.

Het USM-kennisplatform


Gebruikersorganisaties

SURVUZ ondersteunt gebruikersorganisaties die USM willen omarmen en inzetten in hun eigen praktijk.

Deze gebruikersorganisaties kunnen toegang krijgen tot gratis USM-bronnen op één voorwaarde: dat ze bereid zijn hun ervaring en geleerde lessen te delen met andere USM-gebruikers. USM is een community-product.

Gebruikersorganisaties kunnen toegang aanvragen tot deze USM-bronnen op de USM-portal.

Leveranciers

Economie vereist ook professionele leveranciers van allerlei voorzieningen, zoals coaching, training, producten, audits.

SURVUZ maakt onderscheid tussen Invoeringspartners, Opleidingspartners en Productpartners. Ook deze leveranciers worden door Stichting SURVUZ voorzien van gratis ondersteuning, mits ze werken met gecertificeerde professionals. Controleer de USM-portal voor gedetailleerde informatie over partners en voor het Partnerregister.

Accreditatie als professionele partner van USM in het USM-ecosysteem vereist een associatie-overeenkomst met Stichting SURVUZ, waarin de partner de missie en doelstellingen en het IP van Stichting SURVUZ onderschrijft. Leveranciers die belang hebben bij het versterken van hun professionele services met USM kunnen zich aanmelden voor associatie met Stichting SURVUZ via de USM-portal.

USM-professionals

USM-professionals zijn gekwalificeerde specialisten die USM gebruiken bij hun dienstlevering. Ze hebben toegang tot gratis USM-middelen geleverd door Stichting SURVUZ en ze hebben laten zien dat ze in staat zijn om deze middelen te gebruiken en USM uit kunnen leggen aan anderen.

USM-professionals werken altijd voor een USM-partner, of (in het geval van een zelfstandige professional) zij zijn de USM-partner. SURVUZ maakt onderscheid tussen USM-coaches, USM-trainers, USM-productexperts en USM-toolauditors.

Controleer de USM-portal voor gedetailleerde informatie over USM-professionals en voor het USM-professional register.

Servicemanagement experts die geïnteresseerd zijn om lid te worden van de community van USM-professionals dienen het USM-professional traject af te ronden voordat ze zich kunnen aanmelden voor die positie.

Instellingen in het reguliere onderwijs

SURVUZ ondersteunt universiteiten en hogescholen met een gratis Online Leeromgeving die kan worden aangepast aan de specifieke wensen van de onderwijsinstelling. De leeromgeving bevat flash colleges, slide decks voor de colleges en voor de extra Readers, oefeningen, video's, proefexamens, templates en tools. Alles in een aparte student- en docent-omgeving (met extra begeleiding).

De Online Leeromgeving is beschikbaar in het Nederlands en Engels.

Onderwijsinstellingen die overwegen om de Online Leeromgeving van USM toe te passen in hun curriculum, kunnen verzoeken om toegang via de USM-portal.

Special Interest Groups (SIGs)

Naast de reguliere professionele meetups kunnen USM-professionals SIG's opzetten om specifieke USM-onderwerpen te bespreken en kennis en ervaring uit te wisselen. Huidige SIG's zijn:

  • SIG Praktische Implementatie
  • SIG ISO Cross-references

Dit wordt ondersteund door Stichting SURVUZ, bijvoorbeeld met de maandelijkse MeetUps voor USM-professionals, met SIG-meetups of via lokale groepen zoals de itSMF Finland Community of Interest.